Om mig

Mitt namn är Zelda Tufvesson, en nyfiken cykelnörd som mår bäst av att: 1) röra på mig och: 2) resa.

Redan som sextonåring fick jag utlopp för äventyrsandan då jag tillsammans med mina 43 klasskamrater seglade över Atlanten på det tremastade fartyget T/S Gunilla. Jag hade då flyttat från mitt föräldrahem i den lilla orten Dals Långed i Dalsland för att börja på den Seglande gymnasieskolan på Öckerö. Under gymnasietiden gjorde vi tre resor och spenderade totalt 6 månader ombord. Seglingarna krävde ganska hårt arbete men gav oss oslagbara erfarenheter och upplevelser.

Sedan har jag legat lågt med långresorna. Det blev ett år i Paris där jag nöjde mig med att springa maraton, öva min franska och utforska den parisiska trafiken som cykeltaxichaufför. Sedan följde ett halvår i Nice med ytterligare franskstudier och härlig cykling och löpning i bergen. Hösten 2013 flyttade jag till Lund för att börja plugga statsvetenskap och nationalekonomi.

Sommaren 2014 stack jag iväg på min första långfärdscykling. Jag och min cykelkompis Erik (som jag träffade första gången dagen innan avfärd) cyklade från Borås till Bilbao. Under resan föddes idén om att cykla till Kapstaden. På vägen mötte vi många långfärdscyklister som såklart satt inne på otaliga historier om tidigare resor genom olika världsdelar. Just berättelserna om att cykla i Afrika gjorde starkast intryck på mig. Jag började fantisera om att någon gång i livet trampa mig igenom hela kontinenten. Tanken var först att spara projektet till ”senare”, efter studierna eller när jag lyckats spara ihop tillräckligt med pengar. Men ju mer jag funderade på resan och ju mer jag läste om andras erfarenheter av liknande resor desto mer etsade sig idén fast i huvudet. Efter att jag dessutom tagit kontakt med andra svenska långfärdscyklister som inspirerade mig ytterligare, började resplanen ta form.

Annonser