28 dagar 2 go

Då var det plötsligt måndag den 2 augusti vilket innebär 28 dagar kvar till avresan. Får inget riktigt grepp om tiden – den bara rullar iväg.

I skrivande stund sitter jag på bussen hem från Göteborg där jag hälsat på några vänner jag ville träffa innan månadsskiftet. Det blev en riktig snabbvisit eftersom jag jobbar i morgon – och egentligen borde ha jobbat även idag.  Men jag och min vän Siri passade ändå på att äta lunch med Carl-David Granbäck som cyklat från Göteborg till Kapstaden längs med afrikanska västkusten (www.swedentoafrica.com). Han har nu varit hemma i Sverige i ungefär 2 månader och bekräftade vad jag anat; det är svårt att återanpassa sig till vanlig ”kontorsvardag” efter en rejäl långfärdscykling. Carl-David verkade sugen på att sticka iväg igen och såg lite avundsjuk ut när vi pratade om min och Daniels stundande avresa. Det var riktigt inspirerande att träffa honom och höra några korta men färgstarka berättelser från hans äventyr. Även om Carl-David på allvar var rädd för sitt liv flera gånger i Nigeria tyckte han att det var lite tråkigt att vi valt östkusten eftersom den är mer ”turistig”. Men som jag sagt till både mig själv och andra: det här kommer att bli en tillräckligt äventyrlig jungfrutur i Afrika. Och västkusten finns ju (förhoppningsvis) kvar till en senare resa!

Jag har fortfarande två arbetsveckor kvar på posten innan jag på heltid kan ägna mig åt att packa och förbereda. Eftersom jag inte har lyckats få några större napp i min jakt på sponsorer har jag behövt jobba in i det sista. I ärlighetens namn känns det också rätt skönt att finansiera det hela på egen hand. Prylar är förstås viktiga, men de är trots allt bara prylar. Tidigare kände jag mig stressad över alla saker jag måste skaffa – eftersom de jag redan har inte duger för den här resan. Min blivande resekompis Daniel fick mig att tänka till lite när han sa att det är skönt att inte skaffa en massa dubletter av prylarna. De kommer ju slitas ut i alla fall. Jag har träffat på långfärdscyklister som gett sig iväg i träningsoverall på någon halvtrött mountainbike men ändå avverkat lika långa distanser som medelcyklisten med betydligt mycket mer anpassad utrustning. Och kolla bara in Stålfarfar som 66 år gammal cyklade genom Sverige på en vanlig cykel. Visserligen var detta på 50-talet, men han är helt klart en förebild utan like!

Just cykeln har jag personligen prioriterat högt. Av naturliga skäl är den den viktigaste prylen jag kommer ha sällskap av under resan – och förhoppningsvis under många fler resor i framtiden. Jag får ju också hjälp av Ulf och Francesco på Small Change med att bygga cykeln. Denna vecka kommer den äntligen bli klar och jag är riktigt spänd på att få ta de första tramptagen! Lovar att uppdatera med bilder av bygget och slutresultatet :)

Annonser